آیا کشت زعفران در خاک شور امکان پذیر است؟ زعفران امروزه یک گیاه بسیار ارزشمند و البته پر خاصیت است که مورد توجه بسیاری از عموم قرار گرفته است. کشور ما ایران یکی از بزرگترین صادرکنندگان زعفران به سراسر دنیا است و تنها دلیل آن کاشت و برداشت زعفران مرغوب است. نکته مهم این است که چگونه میتوان یک زعفران مرغوب را کشت کرد. پیاز زعفران، آب و خاک از عواملی هستند که برای کشت زعفران مهم است.
خاک زعفران یکی از مهمترین عوامل کشت آن است و باید توجه داشت که کشت زعفران در خاک شور انجام نشود و آبی که به محصول میرسد شور نباشد؛ زیرا تأثیر شوری آب و خاک بر رشد پیاز زعفران و همچنین محصول دهی آن بسیار است. روش های کاهش شوری آب و خاک هنگام کاشت زعفران و همچنین قبل از آن بسیار است. در این مقاله از مجله زعفرانیه کاربردیترین روشها را توضیح خواهیم داد.
کشت زعفران در خاک شور؛ منظور از شور بودن آب و خاک زعفران چیست؟
قبل از اینکه به توضیح خاک مناسب و تأثیر شوری آب و خاک بر رشد پیاز زعفران بپردازیم، باید توضیح دهیم که شور بودن خاک به چه معنا است و چگونه است. سدیم کلرید یا همان نمک به صورت طبیعی در خاک، سیل، آب باران و آبهای زیر زمینی وجود دارد که همه اینها باعث میشوند تا نمک بیشتری به خاک برسد.
وجود نمک در خاک به صورتی که از مقدار نمک خارج شده از طریق زهکشی بیشتر باشد، باعث شوری خاک شده و این پدیده را شوری خاک مینامند. کشت زعفران در خاک شور باعث پدید آمدن عوامل آسیب زننده به محصول و گیاه میشود در ادامه بیشتر به این موضوع خواهیم پرداخت.
تاثیر شوری آب و خاک بر رشد پیاز زعفران و زعفران
گیاه زعفران هم مثل دیگر گیاهان نیاز به آب دارد و نحوه آبیاری زعفران و زمان دقیق آبیاری بسیار مهم است؛ همچنین باید توجه داشت که شوری این آب زیر ۲۰۰۰ باشد که برای آبیاری زعفران مناسب است. پیاز زعفران و ریشه آب را از خاک جذب کرده و به ساقه و گیاه میرسانند؛ اما اگر آبی که به گیاه داده میشود شور باشد ریشه مجبور است برای جذب رطوبت و آب کافی برای گیاه انرژی بیشتری صرف کند و همین عامل باعث ضعیف شدن گیاه میشود.
از تأثیر شوری آب و خاک بر رشد پیاز زعفران و همچنین زعفران میتوان به کاهش محصول و نابودی گیاه، سوختن لبه برگها و ایجاد مشکل در تغذیه بنه از طریق برگها، ایجاد برآمدگی یا تاول گیاهی روی بنه زعفران و همچنین رسیدن نمک بیش از حد به گیاه که باعث سمی شدن گیاه و ایجاد خسارت میشود، اشاره کرد.
کشت زعفران در خاک شور هم باعث بروز مشکلاتی همچون پژمردگی گیاه و کمرنگ شدن برگهای سبز گیاه میشود. دلایل خشک شدن علف زعفران بسیار است؛ اما نمیتوان شوری آب و خاک مورد استفاده را از دلایل خشک شدن آن به حساب آورد. شوری آب و یا خاک برای پیاز زعفران مشکلاتی را ایجاد میکند و در نهایت باعث پژمردگی آن میشود.
کشت زعفران در خاک شور؛ چگونه شوری خاک را اندازه بگیریم؟
EC یا هدایت الکترونیکی، پارامتری است که شوری خاک را بر اساس آن سنجیده و اندازهگیری میکنند. بهترین راهکار برای اندازهگیری شوری زمین گرفتن آزمایش از خاک موردنظر است. همچنین میتوانید از ابزارهایی مثل ایسی متر دستی برای اندازهگیری شوری خاک استفاده کنید تا مرتکب اشتباه کشت زعفران در خاک شور نشوید. اگر دچار همچین مشکلی بودید نیاز به نگرانی نیست؛ زیرا برای از بین بردن شوری خاک راهکارهایی وجود دارد که در ادامه به آنها میپردازیم.
روش های کاهش شوری آب و خاک هنگام کاشت زعفران
کشت زعفران در خاک شور مشکلاتی را برای گیاه، بنه و محصول ایجاد میکند که باعث خسارت رسیدن به کل محصولات میشود. پیاز زعفران که از اجزای مهم زعفران است؛ اگر آسیب ببیند باید از نو آنها را فراهم و اقدام به کشت آنها کرد. اگر قصد خرید پیاز زعفران مرغوب را دارید، باید راههای تشخیص آن را بدانید تا در نهایت خریدی مطمئن و با کبفبت داشته باشید.
1. جنس خاک و زهکشی آن
اگر شما هم برای آبیاری گیاهانتان از آب شور استفاده میکنید، باید حتماً خاک زهکشی خوبی داشته باشد تا با استفاده از روش آبشویی، زمین را برای کشت زعفران در خاک شور آماده کنید. باید به صورت فیزیکی نمک را از ریشه به پایینتر جابه جا کرده و از منطقه ریشه خارج کنید. روش آبشویی در خاکهای شنی بسیار راحتتر از دیگر خاکها انجام میشود. این روش حتی میتواند تأثیر شوری آب و خاک بر رشد پیاز زعفران را کمتر کند.
2. زمان بندی درست آبیاری و نوع آن
نوع و زمان آبیاری برای کشت زعفران در خاک شور و همچنین در دیگر خاکها بسیار اهمیت دارد. خشک شدن خاک زعفران باعث میشود تا نمک در این خاک غلظت پیدا کند و همین عامل باعث آسیب رسیدن به گیاه شود. آبیاری متداول زعفران و همچنین بارشهای متعدد یکی از بهترین راهکارها برای آبشویی و از بین بردن شوری و خشک بودن خاک هستند. همچنین زمان و نحوه آبیاری زعفران در خشک نشدن خاک بسیار تأثیرگذار است.
بهترین زمان برای آبیاری در پایینترین و سردترین مواقع شبانه روز است؛ زیرا آبیاری زعفران در گرما موجب تبخیر شدن آب و خشک شدن خاک میشود و کشت زعفران در خاک شور با مشکل مواجه میشود. آبیاری قطرهای یکی از بهترین نحوههای آبیاری زعفران برای جلوگیری از خشک و شور شدن خاک زعفران است. در این روش آبیاری، رطوبت همیشه در اطراف زعفران باقی میماند و از شوری خاک جلوگیری میکند.
3. کشت زعفران در خاک شور؛ کوددهی
همانطور که تأثیر شوری آب و خاک بر رشد پیاز زعفران و زعفران بسیار است، کوددهی هم یکی از عوامل تاثیرگذار برای تقویت گیاه و رساندن تغذیه کافی به زعفران است. در عین حال وجود عناصری مثل سدیم کلرید عنصری که در بیشتر کودها موجود است، در خاک باعث شوری و بروز مشکلاتی برای گیاه و همچنین بنه زعفران میشود. در کوددهی زعفران هم باید توجه داشت که تا حد ممکن از کودهایی که در آنها عنصر سدیم کلرید موجود است، استفاده نشود.
4. دوره رشد زعفران
اگر شما هم به کاشت زعفران در منزل علاقه دارید و تا به حال اقدام به انجام آن کردهاید بهتر است حواستان به دوره رشد زعفران بیشتر باشد. بیشترین آبیاری زعفران در این دوره انجام میشود و گیاه زعفران در این دوره آسیب پذیرتر است. بهطورکلی دوره رشد زعفران از اهمیت بسیاری برخوردار است و در این دوره باید به تغذیه و آبیاری زعفران اهمیت بیشتری بدهید.
5. نوع ریشه و شوری
بهطورکلی هرچه که ریشه زعفران کوتاهتر باشد کشت زعفران در خاک شور امکان پذیرتر و گیاه نسبت به تحمل شوری مقاومتر خواهد بود. ناگفته نماند نمیتوان به طور قطع گفت که تأثیر شوری آب و خاک بر رشد پیاز زعفران از بین رفته یا شوری تأثیری نخواهد داشت؛ اما نسبت به شکلهای دیگر تأثیر کمتری خواهد داشت.
جمعبندی
همانطور که اشاره شد کشت زعفران در خاک شور ممکن است؛ اما بهطورکلی گیاه زعفران میتواند مقدار شوری محدودی را تحمل کند و آن شوری تأثیری روی محصول نگذارد. میتوان با انجام روش های کاهش شوری آب و خاک هنگام کاشت زعفران و حتی بعد کشت زعفران از بین برد و تأثیر شوری آب و خاک بر رشد پیاز زعفران را به کمترین حد ممکن رساند و یا به طورکلی از بین برد.
مجله زعفرانیه با بهروزترین بازار آنلاین کسب و کار، قرار دادن انواع محصولات متنوع و همچنین مشاورههای پیش از خریداز طریق صفحه ارتباط با ما میتواند به شما در خرید محصول مورد نظرتان کمک کرده و یا به ایجاد بازار کاری شخصی شما کمک کند.