دانستنی های زعفران

بهترین زمان کاشت زعفران در مناطق سردسیر و گرمسیر

بهترین زمان کاشت زعفران

بهترین زمان کاشت زعفران را می‌دانید؟ زعفران یک ادویه پرکابرد است که امروزه صادرات این کالای ارزشمند به خارج از کشور رونق یافته و بیشتر شده است. این گیاه ارزشمند بیشتر در مناطق شرقی و شمال شرقی کشور کاشته، پرورش یافته و به فروش می‌رسد؛ اما کاشت زعفران فقط به همین مناطق خلاصه نمی‌شود و امکان کاشت آن در بیشتر استان‌ها وجود دارد. همان‌طور که می‌دانید زعفران گیاه حساسی است که نیاز به مراقبت و رسیدگی دارد و این رسیدگی در همه استان‌های کشور به یک صورت نیست و دارای تفاوت است.

یکی از مهمترین اصل‌های مراقبتی درمورد زعفران توجه به زمان کاشت است. باید در فصل درست و زمان مناسبی زعفران کاشته شود. همچنین کاشت زعفران در مناطق سردسیر و گرمسیر هم متفاوت است. در ادامه این مقاله از سری مقالات مجله زعفرانیه به بررسی بهترین زمان کاشت زعفران در مناطق گرمسیر و مناسب ترین زمان کاشت زعفران در مناطق سردسیر خواهیم پرداخت؛ همچنین به عواملی که بر زمان کاشت زعفران مؤثر هستند هم اشاره خواهیم کرد.

فصل خواب و جا به ‌جایی گیاه زعفران

هر گیاهی به صورت جداگانه فصل کاشت و جابه‌جایی مشخصی دارد که به این دوران، دوران خواب می‌گویند. بیشتر گیاهان در فصل زمستان در خواب هستند و با فرا رسیدن بهار بیدار می‌شوند؛ اما گیاه زعفران دوران خواب متفاوتی نسبت به بقیه گیاهان دارد. دوران خواب این گیاه به دو قسمت خواب حقیقی و خواب ظاهری تبدیل می‌شود.

خواب حقیقی زعفران از اردیبهشت ماه شروع می‌شود و این بخش تا مرداد ماه ادامه خواهد داشت. بخش دوم خواب ظاهری این گیاه است که از ماه مرداد آغاز می‌شود و تا ماه مهر ادامه خواهد داشت. بهترین زمان کاشت زعفران خواب حقیقی این گیاه است؛ زیرا اگر در این دوران به کاشت زعفرن اقدام کنید استرس کمتری به پیاز زعفران وارد می‌شود.

بهترین زمان کاشت زعفرانبهترین زمان کاشت زعفران

به طور کلی بهترین زمان برای کاشت زعفران، زمانی است که خاک مزرعه در خشک‌ترین حالت خود قرار دارد و رطوبتی ندارد؛ همچنین بارندگی فصلی در کمترین حد ممکن است. خنک بودن هوا هم یکی از فاکتور‌های تأثیر‌گذار بر کاشت و عیار زعفران است. بهترین زمان کاشت زعفران از اردیبهشت ماه تا مردادماه است که معادل دوران خواب حقیقی زعفران است.

بعضی از کشاورزان معتقداند بهترین زمان برای کاشت از اوایل تیرماه تا اواسط مهرماه است؛ زیرا در این دوران هم خاک بدون رطوبت است و هم بارندگی در پایین‌ترین میزان خودش قرار دارد. لازم به ذکر است که بهترین زمان کاشت زعفران در مناطق گرمسیر و سردسیر ممکن است نسبت به این ماه‌ها متفاوت باشد. البته کاشت زعفران گلخانه‌ای با مزرعه تفاوت اساسی دارد و لازم است قبل از کشت زعفران در گلخانه اطلاعاتی راجب آن کسب کنید.

اهمیت زمان کاشت زعفران

اهمیت زمان کاشت در مورد زعفران یک فاکتور بسیار مهم برای تولید محصولی خوب با عیار زعفران بالا است. اگر زعفران در زمان معین و درستی کشت نشود، ممکن است مشکلاتی همچون زرد شدن زعفران، خشک شدن علف زعفران و بی‌کیفیت بودن محصول نهایی رخ بدهد. در برخی از موارد هم رعایت نکردن این فاکتور باعث شده تا کل گیاهان کشت شده از بین بروند و همین عامل باعث خسارت مالی و حتی از بین رفتن پیاز‌های زعفران می‌شود.

باتوجه‌به اهمیت بهترین زمان کاشت زعفران، زمان کاشت زعفران در مناطق گرمسیر و سردسیر متفاوت است. برای اینکه در نهایت محصولی با کیفیت و بدون آسیب داشته باشید باید به مناسب ترین زمان کاشت پیاز زعفران در مناطق سردسیر و گرمسیر توجه کنید.

عواملی موثر بر زمان کاشت زعفرانعواملی موثر بر زمان کاشت زعفران

یک سری از عوامل بر بهترین زمان کاشت زعفران تأثیرگذار هستند که قبل از کاشت زعفران باید به آن‌ها توجه داشت و آن‌ها را بررسی کرد تا بعد از کاشت زعفران با مشکلی مواجه نشویم. عواملی همچون رطوبت خاک، بارندگی فصلی، رطوبت پیاز زعفران و دما فاکتور‌هایی هستند که قبل از کشت باید به آن‌ها توجه داشت. در ادامه به بررسی اینکه هرکدام چه تأثیری بر زمان کاشت زعفران می‌گذارند می‌پردازیم. البته مشخص است که دما و بارندگی در بهترین زمان کاشت زعفران در مناطق گرمسیر مهم‌تر هستند و در مناطق گرمسیر باید بیشتر به آن‌ها توجه داشت.

1. رطوبت خاک

رطوبت در خاک زعفران باعث می‌شود تا فشردگی خاک بالاتر برود و خاک مقاومت بیشتری داشته باشد. زعفران برای ریشه دهی و رشد باید انرژی بیشتری مصرف کند و همین عامل باعث می‌شود گیاه رفته رفته ضعیف شود. هنگام کاشت زعفران اگر رطوبت خاک پایین باشد، فشردگی و مقاومت خاک کمتر می‌شود و در نتیجه گیاه زعفران راحت‌تر رشد می‌کند. با توجه به مطالب گفته شده یکی از فاکتور‌های تاثیرگذار در بهترین زمان کاشت زعفران پایین بودن رطوبت خاک است.

 

2. بارندگی فصلی

مناطقی که در فصل تابستان بارندگی فصلی‌شان بیشتر از ۳۰ میلی لیتر است مکان‌های مناسبی برای کاشت زعفران نیستند. زعفران گیاهی است که به حجم بالای آب نیاز ندارد و اگر بارندگی در منطقه کشت زعفران شما زیاد باشد باعث بالا رفتن رطوبت خاک و پیاز زعفران می‌شود. همچنین احتمال به وجود آمدن قارچ، کنه و بیماری‌ها برای زعفران و پیاز زعفران وجود دارد. توصیه می‌کنیم به فاکتور بهترین زمان کشت زعفران بر اساس گرمسیر یا سردسیر بودن منطقه خود توجه کنید تا پیاز زعفران از بین نرود.

عوامل موثر بر بهترین زمان کاشت زعفران؛ رطوبت پیاز زعفران3. عوامل موثر بر بهترین زمان کاشت زعفران؛ رطوبت پیاز زعفران

گیاهانی که برای کشت نیاز به پیاز مخصوص خودشان دارند، رطوبت متفاوت و منحصر به فردی را می‌طلبند. زعفران هم یکی از این گیاهان است که پیاز آن دارای رطوبت خاص است و این رطوبت در طی ماه‌های مختلف تغییر می‌کند. ممکن است گاهی تا ۴۰ درصد هم پیش برود. یکی دیگر از فاکتور‌ها برای تعیین بهترین زمان کاشت زعفران رطوبت پیاز زعفران است. به صورت عادی رطوبت پیاز زعفران بین ۱۵ الی ۲۰ درصد است و این حد رطوبت مناسب برای کاشت است؛ اگر رطوبت پیاز زعفران عددی زیر ۱۵ در صد باشد، پیاز زعفران توانایی زنده ماندن خود را از دست داده و نباید انتظار گل دادن گیاه را داشت.

4. دمای هوا

در ادامه بررسی فاکتور‌هایی که بر بهترین زمان کاشت زعفران مؤثر هستند، به عامل دما که بسیار حائز اهمیت است می‌رسیم. به طور کلی دمایی که برای کشت زعفران و برداشت محصولی مرغوب مناسب است دمای ۰ الی ۲۰ درجه سانتی‌گراد است. این دما در مرغوبیت محصول و همچنین بازدهی مزرعه تأثیر بسزایی دارد. به دلیل اینکه برای کاشت زعفران هرچه هوا خنک‌تر باشد در نهایت محصول بهتری خواهیم داشت فاکتور دما بر زمان کاشت زعفران در مناطق گرمسیر اهمیت زیادی دارد.

بهترین زمان کاشت زعفران در مناطق گرمسیربهترین زمان کاشت زعفران در مناطق گرمسیر

پس از بررسی عوامل مؤثر بر زمان کاشت زعفران به توضیح بهترین زمان کاشت زعفران در مناطق گرمسیر می‌رسیم. کشت زعفران در مناطق گرمسیر به علت بالا بودن دمای هوا دیرتر از مناطق سردسیر انجام می‌شود؛ در نتیجه کشاورزان در مناطق گرمسیر فرصت بیشتری برای کشت زعفران دارند.

کشاورزان باید توجه داشته باشند که کشت زعفران در اوج گرمای تابستان انجام نشود؛ زیرا باعث سوختن زعفران می‌شود. گیاه زعفران می‌تواند تا دمای ۴۰ درجه سانتی‌گراد را تحمل کند. از این رو، بهترین زمان برای کاشت زعفران در مناطق گرمسیر از اوایل تیر ماه تا اواسط آبان ماه در شهر‌هایی مثل اصفهان، تهران و کرج است. در شهر‌های گرمسیری که رطوبت بالاتری دارند مثل خوزستان بهتر است کشت زعفران در گلخانه انجام شود.

مناسب ترین زمان کاشت زعفران در مناطق سردسیر

برعکس مناطق گرمسیر در مناطق سردسیر فرصت کشت زعفران زودتر به پایان می‌رسد و کشاورزان زمان کمتری برای کشت در اختیار دارند. همان‌طور که گرما باعث ضعیف شدن و ازبین رفتن گیاه می‌شود سرمای بیش از حد هم می‌تواند برای گیاه مضر باشد.

گیاه زعفران سردترین دمایی که می‌تواند تحمل کند ۲۲- درجه سانتی‌گراد است. باید به این نکته توجه داشته باشید که اگر منطقه‌ای که زعفران را کشت کردید در دمای ۲۲- درجه سانتی‌گراد است اقدام به کشت زعفران نکنید؛ زیرا سرمای بیش از حد باعث باعث ضعیف شدن گیاه و در نتیجه پوک شدن پیاز زعفران می‌شود.

مناسب ترین زمان کاشت زعفران در مناطق سردسیر از اوایل تیر ماه تا اواخر شهریور ماه و پیش از بارش باران در استان‌های سردسیری مثل کرمانشاه، کردستان، اردبیل، ارومیه و همدان است. کشت زعفران خارج از این بازه زمانی باعث سرمازدگی گیاه و همچنین بارندگی زیاد باعث باعث به وجود آمدن کنه‌ها و قارچ‌ها می‌شود.

 

جمع‌بندی

زعفران گیاهی بسیار حساس است که کاشت آن نیازمند توجه و مراقبت بسیار بالایی است. قبل از کاشت آن باید اطلاعات مورد نیاز آن را مطالعه کرده تا به گیاه خسارتی نرسد. یکی از فاکتور‌هایی که برای کشت زعفران باید درمورد آن اطلاعات کافی داشت بهترین زمان کاشت زعفران است. اگر گیاه زعفران در زمان مناسبی کاشته نشود باعث به وجود آمدن خسارت‌های بزرگی می‌شود. همچنین باید به بهترین زمان کاشت زعفران در منطق گرمسیر هم توجه بسیاری داشت تا با بالا رفتن دما آسیبی به گیاه و بنه نرسد.

همانطور که به زمان کاشت در مناطق گرمسیر باید توجه داشت، مناسب ترین زمان کاشت زعفران در مناطق سردسیر هم یکی دیگر مواردی است که باید به آن توجه داشت و بر اساس آن زمان اقدام به کاشت زعفران کرد تا بتوان محصول مرغوبی را برداشت و به بازار ارائه کرد. مجله زعفرانیه یکی از بهترین سایت‌ها برای ارائه زعفران مرغوب، اصیل، با کیفیت و با عیار بالا است. کادر فنی مجرب این سایت با جمع‌آوری بهترین زعفران‌ها از دل قائنات این اطمینان را به شما می‌دهند که زعفرانی اصل و با کیفیت بالا خرید و مصرف کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *