آموزش

5 نکته مهم آبیاری زعفران در گلدان و سبد میوه

آبیاری زعفران در گلدان

آبیاری زعفران در گلدان و سبد با آبیاری سایر گیاهان کشت شده در گلدان بسیار متفاوت است. آبیاری زعفران مثل بقیه گیاهان به صورت روزانه یا هفتگی و منظم نیست. گیاه زعفران یک گیاه کم آب است. تعداد وعده آبیاری کلی برای رشد زعفران بین 2 الی 4 وعده است. دانستن زمان دقیق آبیاری زعفران برای موفقیت بیشتر در کاشت این محصول، مهم است. دانستن روش آبیاری زعفران در سبد میوه، در گلدهی این محصول تاثیرگذار است. در ادامه مطلب از وب‌سایت زعفرانیه به بررسی نحوه آبیاری زعفران و نکات کشت آن در گلدان می‌پردازیم.

اصول آبیاری زعفران

کاشت زعفران در منزل در کنار درخت‌های دیگر امکان پذیر نیست؛ زیرا آبیاری آن‌ها متفاوت است. بخش مهمی از کشت گیاه زعفران، آبیاری آن است. برای رشد و تولید موفق این محصول باید بسیار دقت کنید. هرگونه سهل انگاری در آبیاری زعفران در گلدان، تولید آن را به اندازه قابل توجهی کاهش می‌دهد.

دانستن روش آبیاری زعفران در سبد میوه جزء مهم‌ترین ملاحظات در طول رشد گیاه است. آبیاری گیاه بر کیفیت محصول و میزان گلدهی آن نیز تاثیرگذار است. آبیاری زعفران باید باتوجه به شرایط محیطی انجام شود تا گیاه کیفیت و بازدهی بالایی داشته باشد. هرچه کیفیت محصول بالاتر باشد، زعفران اصیل‌تر است.

تعداد آبیاری زعفرانتعداد آبیاری زعفران

برای زعفران 5 نوبت آبیاری انجام می‌شود. در ادامه هریک از نوبت‌ها را بررسی می‌کنیم.

1. آبیاری اول ( بسار آب)

آبیاری اول زعفران یا بسار آب، با خنک شدن هوا انجام می‌شود. این آبیاری مانند شوک عمل می‌کند و پیازهای زعفران را از خواب بیدار می‌کند. با این کار پیازها آماده گل‌دهی می‌شوند. زمان دقیق اولین آبیاری زعفران بر کیفیت و کمیت محصول تاثیرگذار است. از دیگر عوامل تاثیرگذار بر کیفیت زعفران، تناوب زراعی زعفران است. زمان دقیق آبیاری زعفران به شرایط آب و هوایی منطقه بستگی دارد. در مناطق گرمسیر زمان آبیاری زعفران در گلدان و زمین در نیمه مهرماه است.

در مناطق معتدل نیز بین 20 شهریور الی 15 مهر انجام می‌شود و در مناطق سردسیر چند روز زودتر از زمان‌های گفته شده، اولین آبیاری انجام می‌شود. آبیاری اول بسیار سنگین است. در صورتی که زودتر از موعد، آبیاری اول را انجام دهید ممکن است پیاز زعفران قارچی شود یا آفت بگیرد. آبیاری دیرتر از موعد مناسب باعث تاخیر در گلدهی و برداشت محصول می‌شود. در روش آبیاری زعفران در سبد میوه نیز این مورد اهمیت دارد.

2. آبیاری دوم ( زاج آب)

حدود 14 روز بعد از برداشت گل زعفران، آبیاری دوم به اندازه یک سوم آبیاری اول انجام می‌شود. به دلیل اینکه خاک به اندازه مناسب مرطوب است، به آبیاری عمیق نیاز نیست. آبیاری دوم مانند آبیاری اول در رشد پیاز نقش مهمی دارد و باید در زمان درست انجام شود. زاج آب برای آبیاری زعفران در گلدان با آبیاری زمین تفاوتی ندارد.

آبیاری زعفران در گلدان؛ آبیاری سوم ( کولش آب)3. آبیاری زعفران در گلدان؛ آبیاری سوم ( کولش آب)

زمانی که علف‌های هرز شروع به رویش می‌کنند یعنی در اوایل اسفند ماه، آبیاری سوم به صورت سطحی انجام می‌شود. بعد از آبیاری باید زمین را زیر و رو کرده تا علف‌های هرز از بین بروند. در روش آبیاری زعفران در سبد میوه نیز باید خاک را زیر و رو کنید. آبیاری سوم در مناطقی که رطوبت خاک از طریق بارش‌های زمستانی به اندازه مناسب است، نیازی نیست.

در مناطق سردسیر نیز آبیاری سوم باید در فروردین انجام شود. در این مرحله با استفاده از کود هیومیک اسید و اوره، تعداد گل‌های سال آینده افزایش می‌یابند. استفاده از این کودها نیز باعث افزایش جذب مواد مغذی از خاک، افزایش وزن پیاز و افزایش مقاومت گیاه نسبت به سرما و گرما می‌شود.

4. آبیاری چهارم

برای تامین رطوبت کافی خاک زمین، گلدان یا سبد میوه آبیاری چهارم انجام می‌شود. امکان حذف این آبیاری در مناطق سردسیری وجود دارد.

5. آبیاری پنجم ( زردآب)

آخرین آبیاری زعفران در گلدان یا زمین زمانی انجام می‌شود که برگ‌های زعفران زرد شده باشند. این اتفاق در اوایل ادیبهشت ماه رخ می‌دهد. برای همین به آن زردآب گفته می‌شود.

 

نکات مهم در آبیاری زعفران در سبد میوه و گلدان

تعدادی از مهم‌ترین ملاحظات که برای آبیاری زعفران در گلدان و یا آبیاری در مقیاس وسیع باید در نظر داشته باشید عبارتند از:

  • میزان رطوبت خاک: زعفران باید در خاک با زهکشی مناسب و رطوبت متوسط کاشته شود. اگر رطوبت خاک زیاد باشد، ریشته گیاه پوسیده می‌شود و یا دچار انواع بیماری‌های قارچی خواهد شد. به همین دلیل تعیین زمان دقیق آبیاری زعفران به گونه‌ای است که سطح رطوبت خاک به طور مطلوب حفظ شود.
  • کیفیت آب: آبی که برای آبیاری زعفران مورد استفاده قرار می‌گیرد باید تمیز و بدون آلودگی باشد. در صورت آلوده بودن آب، کیفیت محصول کاهش می‌یابد. اگر آب تمیز برای آبیاری زعفران در گلدان و یا زمین کشاورزی ندارید باید آب را تصفیه کنید. روش‌های مختلفی برای تصفیه آب وجود دارد.
  • آبیاری قطره‌ای: برای آبیاری زعفران بهتر است از آبیاری قطره‌ای استفاده شود. در این روش آب به طور مستقیم به ریشه گیاه می‌رسد و آب کمتری تبخیر می‌شود. در روش آبیاری قطره‌ای از لوله‌های سوراخ‌دار و یا قطره چکان استفاده می‌شود. در آبیاری قطره‌ای این وسایل در نزدیکی ریشه گیاه قرار می‌گیرند.
  • آبیاری گیاه زعفران در دوره خواب: دوره خواب گیاه زمانی است که گیاه به طور فعال رشد نمی‌کند. این بازه زمانی عموما در تابستان است. در دوره خواب گیاه زعفران، آبیاری به میزان زیادی باید کاهش یابد و یا متوقف شود.

نحوه آبیاری زعفران در گلدان چگونه است؟نحوه آبیاری زعفران در گلدان چگونه است؟

در صورت انجام کشت در سبد یا گلدان باید نحوه مراقبت و نگهداری از آن را بدانید. انتخاب پیاز زعفران مرغوب، باعث بالا رفتن کیفیت محصول می‌شود. با دانستن نحوه مراقبت از پیازهای کشت شده، پیازها دچار پوسیدگی نمی‌شوند و گلدهی خوبی خواهند داشت. بسیاری از افراد بر این باورند که پس از کشت بنه زعفران، آبیاری انجام دهند. این کار باعث ازبین رفتن زعفران توسط قارچ‌های ایجاد شده در بنه زعفران می‌شود. روش آبیاری زعفران در سبد میوه و گلدان با آبیاری زمین تقریبا یکسان است.

برای شروع آبیاری اول باید پیازهای این گیاه را در اواسط مهرماه به صورت دو هفته یکبار بررسی کنید. در این بررسی مقدار رشد تیج یا ساقه زعفران را مشاهده می‌کنید. دو شرط لازم برای انجام آبیاری اختلاف دمای شب و روز است که حدود 10 درجه باید باشد و ساقه‌های زعفران  که باید تقریبا 2 سانتی متر باشند. این دو شرط برای مناطق سردسیر در اوایل مهرماه و برای مناطق گرمسیر در دهه سوم مهر فراهم می‌شود.

این آبیاری به صورت سنگین انجام می‌شود یعنی آب از انتهای گلدان خارج و گیاه سیراب می‌شود. هدف از اولین آبیاری زعفران در گلدان و یا بنه‌های گیاه در سبد و گلدان فراهم نمودن 3 شرط است:

  • تامین رطوبت
  • رساندن مواد غذایی
  • بیداری پیاز

بعد از آبیاری اول که به صورت عمیق است، گیاه را باید به یک مکان پر نور منتقل کنید. زعفران در طول رشد خود به حداکثر نور خورشید نیاز دارد. خاک مناسب برای زعفران، خاک سبک است. آبیاری زعفران در گلدان زمانی انجام می‌شود که خاک گلدان خشک شده باشد. معیار آبیاری‌های بعدی در روش آبیاری زعفران در سبد میوه، کاهش یافتن رطوبت سبد است. تا خردادماه به همین صورت آبیاری را ادامه می‌دهیم تا زمانی که برگ‌های زعفران زرد شوند. با زرد شدن برگ‌های زعفران، آبیاری را قطع می‌کنیم.

عوارض آبیاری غیر اصولی زعفران

آبیاری زیاد می‌تواند باعث آسیب رسیدن به ریشه‌های زعفران شود و به دنبال آن عملکرد محصول کاهش می‌یابد. آبیاری زعفران در گلدان به صورت غیراصولی باعث افزایش بیماری‌های باکتریایی و قارچی در زعفران می‌شود. از عوارض دیگر آبیاری غیراصولی زعفران، کاهش کیفیت و کمیت محصول، افزایش هزینه‌های تولید و کاهش حاصلخیزی خاک است؛ برای مثال آبیاری زیاد باعث رویش علف زعفران می‌شود. رویش این علف نیز باعث کاهش عملکرد محصول و همچنین کاهش برداشت محصول می‌شود.

نکات مهم در تعیین زمان دقیق آبیاری زعفران در گلداننکات مهم در تعیین زمان دقیق آبیاری زعفران در گلدان

برای موفق شدن در هر شغل و حرفه‌ای باید به نکات خاصی توجه شود. نکات مربوط به آبیاری زعفران در گلدان و در زمین، در ادامه مطلب آورده شده است.

  • تعیین میزان آب مورد نیاز: برای تعیین آب مورد نیاز زعفران باید به عوامل مختلفی مانند نوع گیاه زعفران، نوع خاک و شرایط آب و هوایی توجه کرد.
  • بررسی وضعیت خاک: قبل از انجام آبیاری باید وضعیت خاک بررسی شود. برای بررسی می‌توان از آزمایش‌ خاک و سنسورهای خاکی استفاده نمود.
  • تعیین زمان آبیاری: زمان دقیق آبیاری زعفران مشخص نیست. زمان آبیاری این گیاه باید به گونه‌ای باشد که خاک زمین یا گلدان همیشه مرطوب بماند. آبیاری زیاد باعث آسیب رسیدن به ریشه‌های زعفران می‌شود. زمان مناسب برای آبیاری زعفران در گلدان یا زمین، موقع رشد فعال غدد گیاه یا پیاز زعفران است.
  • انتخاب روش آبیاری: بهترین روش آبیاری زعفران، آبیاری به صورت نوار بارانی شیاردار است. این روش در مصرف آب صرفه‌جویی می‌کند. آبیاری زعفران در گلدان به این صورت امکان پذیر نیست.

بعد از کشت، آبیاری و برداشت زعفران در خانه باید نحوه نگهداری آن را نیز بدانید. نگهداری زعفران در خانه اگر به درستی صورت نگیرد می‌تواند باعث ازبین رفتن خواص آن شود. زعفران را در ظروف و در جای مناسب باید نگه دارید تا خواص خود را از دست ندهد.

جمع‌بندی

داشتن آگاهی از زمان دقیق آبیاری زعفران موجب بهبود کیفیت محصول و افزایش سطح تولید آن می‌شود. روش آبیاری زعفران در سبد میوه تقریبا مشابه آبیاری زمین است. آبیاری زعفران در گلدان در مرحله اول به صورت عمقی و سنگین انجام می‌شود. آبیاری مزارع زعفران در روزهای سرد باعث یخ‌زدگی گیاه و کاهش عملکرد آن خواهد شد. زمان آبیاری مزارع زعفران در مناطق سردسیر و گرمسیر با یکدیگر تفاوت دارد.

زعفرانیه با ارائه محصولات باکیفیت و درجه یک به مصرف‌کنندگان، اعتماد و توجه آن‌ها را بیشتر به خود جلب می‌کند. با خرید محصول از زعفرانیه، از پشتیبانی 24 ساعته بهره‌مند خواهید بود. امکان برگشت محصول خریداری شده تا 7 روز وجود دارد. برای دریافت اطلاعات بیشتر از محصولات و خدمات این مجموعه، از طریق ارتباط با ما با مشاوران زعفرانیه درتماس باشید.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *